Menu
bt_ecosoc

Notre Message l’Espérance. Notre Voie la Paix. Notre Choix le Mieux Vivre Ensemble.

Notre Message l’Espérance. Notre Voie la Paix. Notre Choix le Mieux Vivre Ensemble.

bt-donation-orange
bt-member-orange
6 décembre 2015

Vredesmars in centrum roept op tot harmonie

ALMERE – Met de aanslagen in Parijs nog vers in het geheugen, liepen ongeveer honderd mensen vrijdagavond door het centrum van Almere Stad.  ,,Praat met elkaar. Heb elkaar lief. Met liefde en geluk kun je bergen verzetten. Niet met angst en geweld », sprak Alaeddine Touhami tegen iedereen die het maar horen wilde.

Touhami was één van de organisatoren van de avond. Dat deed hij vanuit de spirituele organisatie AISA-NGO. ,,De opkomst is geweldig. We hoopten op ongeveer vijftig deelnemers. Maar ik was ook tevreden geweest als we hier met zijn tweeën hadden gestaan. Mensen moeten elkaar weer leren kennen, kennis met elkaar delen en samen iets moois van de wereld maken. »

De ongeveer honderd man liep zij aan zij, soms hand in hand of arm in arm, ruim een kilometer door het centrum. Onder hen ook de 66-jarige Wim Rossenberg. ,,Ik ben geen spreker, maar vond dat ik er vandaag bij moest zijn. Dat is een kwestie van woede. Na Parijs ben ik zo boos. Ik vind dat de samenleving heel anders moet zijn dan alles wat we nu zien. Dit is een mooie manier om te laten zien dat je het er niet mee eens bent. »

Luister naar elkaar  
De zestienjarige Fatma Kharemal is vijftig jaar jonger dan Rossenberg, maar laat dezelfde boodschap horen. ,,Mensen hebben elkaar nodig. Nu, maar ook in de toekomst. Daarom is het goed om met elkaar te praten. Om naar andermans mening te luisteren en respect op te brengen. »Volgens de zeventigjarige Ellie Teunissen is dat inderdaad belangrijk, maar moet men, en dan vooral de PVV, een stuk minder kortzichtig worden. ,,Almere wordt al heel snel een PVV-stad genoemd. Belachelijk, want Geert Wilders is veel te kortzichtig. De dingen die hij zegt, grenzen aan stupiditeit. Ook dat vind ik een geluid dat we vandaag moeten laten horen. Dankzij de PVV komen mensen verder van elkaar af te staan en dat is precies wat er niet moet gebeuren. We moeten het samen doen. »
Angst is slechte raadgever 
‘Samen’ was dus de boodschap. Ook van burgemeester Franc Weerwind die de menigte tot slot nog toesprak. ,,Mijn gedachte gaat uit naar Parijs. Na de aanslagen regeert angst, terwijl dat juist zo’n slechte raadgever is. Daarom hebben we moedige mensen nodig. Moedige mensen die blijven praten, ongeacht ras, ongeacht geaardheid en ongeacht politieke kleur. Aanslagen kunnen ook in de toekomst plaatsvinden, maar dat moeten we proberen te voorkomen. Blijf elkaar dus ontmoeten en aanhoren. »

Internationales